Merrni ndihmë

Thirrje BullyingCanada tani

Ekipi ynë prej më shumë se 350 vullnetarësh shumë të trajnuar janë këtu vetëm për të ndihmuar njerëzit si ju. Thjesht merrni telefonin dhe thirrni:

(877) 352 4497-

dhe ndiqni udhëzimet për të hyrë në Ekipin e Mbështetjes!

Mos ki turp, ne jemi këtu për ty.

Është vërtet normale të jesh kurioz për shërbimet tona, por mos harroni se duhet të sigurohemi që jemi të disponueshëm për t'u shërbyer atyre në nevojë.

Nuk jeni i sigurt se çfarë të thoni? mos u shqetësoni! Miqtë tanë Virtualë janë miqësorë dhe të trajnuar mirë—ata do ta çojnë bisedën me disa pyetje.

Preferoni SMS apo email?

Na shkruani në çdo kohë! Thjesht dërgoni një mesazh SMS në:

(877) 352 4497-

ose mund t'i dërgoni email Ekipit tonë të Mbështetjes 24/7/365 në:

Çfarë është bullizmi?

Çfarë është bullizmi?

Çfarë mund të bëhet?

Shumë fëmijë e kanë një ide të mirë se çfarë është bullizmi sepse e shohin atë çdo ditë! Ngacmimi ndodh kur dikush lëndon ose frikëson një person tjetër me qëllim dhe personi që ngacmohet e ka të vështirë të mbrohet. Pra, të gjithë duhet të përfshihen për të ndihmuar në ndalimin e tij.
Bullizmi është i gabuar! Është sjellja që e bën personin që ngacmohet të ndihet i frikësuar ose i pakëndshëm. Ka shumë mënyra që të rinjtë ngacmojnë njëri-tjetrin, edhe nëse nuk e kuptojnë atë në atë kohë.


Disa nga këto përfshijnë:

 • Goditje me grusht, shtytje dhe akte të tjera që lëndojnë njerëzit fizikisht
 • Përhapja e thashethemeve të këqija për njerëzit
 • Mbajtja e njerëzve të caktuar jashtë një grupi
 • Ngacmimi i njerëzve në një mënyrë të keqe
 • Bërja e njerëzve të caktuar të "bashkohen" me të tjerët
 1. Ngacmimi verbal – sharje me emra, sarkazëm, ngacmim, përhapje thashethemesh, kërcënime, referenca negative ndaj kulturës, përkatësisë etnike, racës, fesë, gjinisë ose orientimit seksual, komente të padëshiruara seksuale.
 2. Ngacmimi social - mobbing, kok turku, përjashtimi i të tjerëve nga një grup, poshtërimi i të tjerëve me gjeste publike ose mbishkrime që synojnë të përulin të tjerët.
 3. Ngacmimi fizik - goditja, goditja, shtrëngimi, ndjekja, shtytja, shtrëngimi, shkatërrimi ose vjedhja e sendeve, prekja e padëshiruar seksuale.
 4. Bullizmi kibernetik – përdorimi i internetit ose mesazheve me tekst për të frikësuar, për të hedhur poshtë, për të përhapur thashetheme ose për të tallur dikë.

Ngacmimi i mërzit njerëzit. Mund t'i bëjë fëmijët të ndihen të vetmuar, të pakënaqur dhe të frikësuar. Mund t'i bëjë ata të ndihen të pasigurt dhe të mendojnë se duhet të ketë diçka që nuk shkon me ta. Fëmijët mund të humbasin besimin dhe mund të mos duan të shkojnë më në shkollë. Madje mund t'i bëjë të sëmurë.


Disa njerëz mendojnë se ngacmimi është vetëm pjesë e rritjes dhe një mënyrë për të rinjtë që të mësojnë të qëndrojnë për veten e tyre. Por ngacmimi mund të ketë pasoja afatgjata fizike dhe psikologjike. Disa prej tyre përfshijnë:

 • Tërheqja nga aktivitetet familjare dhe shkollore, dëshira për të mbetur vetëm.
 • drojë
 • Dhimbje stomaku
 • Dhimbje koke
 • Sulmet e panikut
 • Pamundësia për të fjetur
 • Duke fjetur shumë
 • Duke qenë i rraskapitur
 • Nightmares

Nëse ngacmimi nuk ndalet, ai dëmton edhe kalimtarët, si dhe personin që ngacmon të tjerët. Kalimtarët kanë frikë se mund të jenë viktima e radhës. Edhe nëse ndihen keq për personin që po ngacmohet, ata shmangin përfshirjen për të mbrojtur veten ose sepse nuk janë të sigurt se çfarë të bëjnë.


Fëmijët që mësojnë se mund të shpëtojnë nga dhuna dhe agresioni vazhdojnë ta bëjnë këtë edhe në moshën madhore. Ata kanë një shans më të lartë për t'u përfshirë në agresion në takime, ngacmime seksuale dhe sjellje kriminale më vonë në jetë.


Ngacmimi mund të ketë një efekt në të mësuarit


Stresi dhe ankthi i shkaktuar nga ngacmimi dhe ngacmimi mund ta bëjnë më të vështirë për fëmijët të mësojnë. Mund të shkaktojë vështirësi në përqendrim dhe ulje të aftësisë së tyre për t'u fokusuar, gjë që ndikon në aftësinë e tyre për të kujtuar gjërat që kanë mësuar.


Ngacmimi mund të çojë në shqetësime më serioze


Ngacmimi është i dhimbshëm dhe poshtërues dhe fëmijët që ngacmohen ndihen të turpëruar, të dhunuar dhe të turpëruar. Nëse dhimbja nuk lehtësohet, ngacmimi mund të çojë edhe në konsiderimin e vetëvrasjes ose sjelljes së dhunshme.

Në Kanada, të paktën 1 në 3 studentë adoleshentë kanë raportuar se janë ngacmuar. Pothuajse gjysma e prindërve kanadezë kanë raportuar se kanë një fëmijë që është viktimë e ngacmimit. Studimet kanë zbuluar se ngacmimi ndodh një herë në shtatë minuta në shesh lojërash dhe një herë në çdo 25 minuta në klasë.


Në shumicën e rasteve, ngacmimi ndalon brenda 10 sekondave kur bashkëmoshatarët ndërhyjnë ose nuk e mbështesin sjelljen ngacmuese.

Së pari, mbani mend se ne jemi këtu për ju 24/7/365. Bisedoni me ne drejtpërdrejt, na dërgoni një Email, ose na jepni një unazë në 1-877-352-4497.

Thënë kështu, këtu janë disa veprime konkrete që mund të ndërmerrni:

Për viktimat:

 • Largohem
 • Tregojini dikujt që i besoni – një mësuesi, trajneri, këshilltari udhëzues, prindi
 • Kërkoni ndihmë
 • Thuajini diçka kompliment dhunuesit për ta shpërqendruar atë
 • Qëndroni në grupe për të shmangur konfrontimin
 • Përdorni humorin për të hedhur poshtë ose për t'u lidhur me dhunuesin tuaj
 • Pretendoni se ngacmuesi nuk po ju ndikon
 • Vazhdoni t'i kujtoni vetes se jeni një person i mirë dhe jeni të denjë për respekt

Për shikuesit:

Në vend që të injoroni një incident ngacmimi, provoni:

 • Tregojini një mësuesi, trajneri ose këshilltari
 • Lëvizni drejt ose pranë viktimës
 • Përdorni zërin tuaj - thuaj "ndal"
 • Shoqërohu me viktimën
 • Largoni viktimën nga situata

Për ngacmuesit:

 • Flisni me një mësues ose këshilltar
 • Mendoni se si do të ndiheshit nëse dikush do t'ju ngacmonte
 • Merrni parasysh ndjenjat e viktimës suaj – mendoni para se të veproni
 • Kanadaja ka shkallën e 9-të më të lartë të ngacmimit në kategorinë e 13-vjeçarëve në një shkallë prej 35 vendesh. [1]
 • Të paktën 1 në 3 studentë adoleshentë në Kanada kanë raportuar se janë ngacmuar kohët e fundit. [2]
 • Në mesin e kanadezëve të rritur, 38% e meshkujve dhe 30% e femrave raportuan se kishin përjetuar ngacmime të rastësishme ose të shpeshta gjatë viteve të tyre të shkollës. [3]
 • 47% e prindërve kanadezë raportojnë se kanë një fëmijë viktimë të bullizmit. [4]
 • Çdo pjesëmarrje në bullizëm rrit rrezikun e ideve vetëvrasëse tek të rinjtë. [5]
 • Shkalla e diskriminimit të përjetuar mes studentëve që identifikohen si lezbike, homoseksualë, biseksualë, transidentifikues, me dy shpirtra, queer ose pyetës (LGBTQ) është tre herë më i lartë se të rinjtë heteroseksualë. [4]
 • Vajzat kanë më shumë gjasa të ngacmohen në internet sesa djemtë. [6]
 • 7% e përdoruesve të rritur të internetit në Kanada, të moshës 18 vjeç e lart, vetë-raportohen se kanë qenë viktimë e bullizmit kibernetik në një moment të jetës së tyre. [7]
 • Forma më e zakonshme e bullizmit kibernetik përfshinte marrjen e e-maileve kërcënuese ose agresive ose mesazhe të menjëhershme, të raportuara nga 73% e viktimave. [6]
 • 40% e punëtorëve kanadezë përjetojnë ngacmim në baza javore. [7]
 1. Këshilli Kanadez për Mësimin – Ngacmimi në Kanada: Si ndikon frikësimi në të mësuarit
 2. Molcho M., Craig W., Due P., Pickett W., Harel-fisch Y., Overpeck, M. dhe HBSC Bullying Writing Group. Tendencat kohore ndërkombëtare në sjelljen ngacmuese 1994-2006: gjetje nga Evropa dhe Amerika e Veriut. Gazeta Ndërkombëtare e Shëndetit Publik. 2009, 54 (S2): 225-234
 3. Kim YS dhe Leventhal B. Ngacmimi dhe Vetëvrasja. Një rishikim. Revista Ndërkombëtare e Mjekësisë dhe Shëndetit të Adoleshentëve. 2008, 20 (2): 133-154
 4. Bully Free Alberta – Ngacmim homofobik
 5. Statistikat e Kanadasë – Ngacmimi kibernetik dhe joshja e fëmijëve dhe të rinjve
 6. Statistikat e Kanadasë – Viktimizimi i Internetit i vetë-raportuar në Kanada
 7. Lee RT, dhe Brotheridge CM "Kur preja bëhet grabitqare: Ngacmimi në vendin e punës si parashikues i kundëragresionit / ngacmimit, përballjes dhe mirëqenies". Gazeta Evropiane e Punës dhe Psikologjisë Organizative. 2006, 00 (0): 1-26
  BURIMI

Miti numër 1 – “Fëmijët duhet të mësojnë të ngrihen për veten e tyre”.
Realiteti – Fëmijët që marrin guximin të ankohen për ngacmimet thonë se janë përpjekur dhe nuk mund ta përballojnë situatën vetë. Trajtoni ankesat e tyre si një thirrje për ndihmë. Përveç ofrimit të mbështetjes, mund të jetë e dobishme t'u sigurohet fëmijëve trajnime për zgjidhjen e problemeve dhe vendosmërinë për t'i ndihmuar ata në trajtimin e situatave të vështira.


Miti #2 – “Fëmijët duhet të kundërpërgjigjen – vetëm më fort”.
Realiteti – Kjo mund të shkaktojë dëm serioz. Njerëzit që ngacmojnë shpesh janë më të mëdhenj dhe më të fuqishëm se viktimat e tyre. Kjo gjithashtu u jep fëmijëve idenë se dhuna është një mënyrë legjitime për të zgjidhur problemet. Fëmijët mësojnë se si të ngacmojnë duke parë të rriturit që përdorin fuqinë e tyre për agresion. Të rriturit kanë mundësinë të japin një shembull të mirë duke u mësuar fëmijëve se si të zgjidhin problemet duke përdorur fuqinë e tyre në mënyrat e duhura.


Miti numër 3 - "Kjo ndërton karakter."
Realiteti – Fëmijët që ngacmohen vazhdimisht, kanë vetëbesim të ulët dhe nuk u besojnë të tjerëve. Ngacmimi dëmton vetë-konceptin e një personi.


Miti numër 4 – “Shkopi dhe gurët mund t’ju ​​thyejnë kockat, por fjalët nuk mund t’ju ​​lëndojnë kurrë”.
Realiteti – Plagët e lëna nga thirrja e emrit mund të zgjasin gjithë jetën.


Miti #5 – “Ky nuk është ngacmim. Ata thjesht po ngacmojnë.”
Realiteti – Tallja e egër dhemb dhe duhet të ndalet.


Miti #6 – “Ka pasur gjithmonë ngacmues dhe do të ketë gjithmonë.”
Realiteti – Duke punuar së bashku si prindër, mësues dhe studentë, ne kemi fuqinë për të ndryshuar gjërat dhe për të krijuar një të ardhme më të mirë për fëmijët tanë. Siç thotë një eksperte kryesore, Shelley Hymel, "Duhet një komb i tërë për të ndryshuar një kulturë". Le të punojmë së bashku për të ndryshuar qëndrimet rreth bullizmit. Në fund të fundit, ngacmimi nuk është një çështje disipline - është një moment mësimor.


Miti numër 7 - "Fëmijët do të jenë fëmijë".
Realiteti – Ngacmimi është një sjellje e mësuar. Fëmijët mund të imitojnë sjellje agresive që kanë parë në televizion, në filma ose në shtëpi. Hulumtimet tregojnë se 93% e videolojërave shpërblejnë sjelljen e dhunshme. Gjetjet shtesë tregojnë se 25% e djemve të moshës 12 deri në 17 vjeç vizitojnë rregullisht faqet e internetit të gore dhe urrejnë, por se klasat e shkrim-leximit mediatik ulën shikimin e djemve ndaj dhunës, si dhe aktet e tyre të dhunës në shesh lojërash. Është e rëndësishme që të rriturit të diskutojnë dhunën në media me të rinjtë, në mënyrë që ata të mësojnë se si ta mbajnë atë në kontekst. Ekziston nevoja për t'u fokusuar në ndryshimin e qëndrimeve ndaj dhunës.

Burimi: Qeveria e Albertës

Nëse jeni të interesuar të punoni vullnetarë me BullyingCanada, mund të mësoni më shumë në faqen tonë Get Përfshihuni Bëhuni vullnetar faqe.

Ne jemi gjithmonë në kërkim të individëve entuziastë, të motivuar dhe të përkushtuar për të na ndihmuar që të ndalojmë të rinjtë e cenueshëm nga ngacmimi.

 

en English
X
Kalo tek përmbajtja